Wat is stockfotografie?

Stockbeelden zijn foto’s of illustraties die u kan downloaden uit een online beeldbank en gebruiken voor diverse projecten zoals het illustreren van nieuwsbrieven, websites, folders, brochures, reisgidsen, magazines, boeken, displays, advertenties, kalenders, postkaarten, en nog veel meer. Kortom, stockbeelden kunnen gebruikt worden voor al uw zakelijke of creatieve projecten.
Een collectieve beeldbank is de tussenschakel tussen meerdere fotografen en illustratoren die er hun werk aanbieden en de eindgebruiker. Op deze manier kan de fotograaf of illustrator zich volledig concentreren op zijn creaties terwijl de beeldbank zorgt voor het administratief afhandelen van de licenties, de software voor het veilig downloaden én een wereldwijde aanbieding van de beelden.
Daar waar beeldbanken vroeger met gedrukte catalogussen werkten (voor het ontstaan van de digitale beeldbanken werden negatieven of dia’s toegestuurd die ingescand werden door de gebruiker en dit origineel moest dan worden teruggestuurd) en nadien met CD-collecties (worden nog steeds gebruikt) worden beelden nu massaal via online beeldbanken gedownload. Een heel vereenvoudigd proces dus in vergelijking met vroeger wat het gebruik van stockbeelden alleen maar populairder gemaakt heeft en ook niet meer weg te denken is uit onze huidige media-maatschappij.

Wat kosten stockbeelden?

Bij het gebruik van stockbeelden betaalt u voor een licentie die u het recht geeft om het beeld te gebruiken voor een bepaald doel én volgens de gebruiksvoorwaarden van de aanbieder. Dit wil zeggen dat u geen eigenaar wordt van het beeld en ook geen rechten krijgt om dit beeld zelf te verkopen en eraan te verdienen. Deze rechten blijven steeds bij de maker zelf tenzij hij uitdrukkelijk zijn toestemming geeft om daar afstand van te doen.
Collectieve beeldbanken bepalen zelf hun tarieven maar je mag ervan uitgaan dat dit over het algemeen heel aanvaardbare tarieven zijn vanwege de onderlinge concurrentie.
Daar waar sommige beeldbanken enkel werken met abonnement-pakketten heb je bij andere de mogelijkheid om ook per beeld afzonderlijk een licentie aan te kopen. De gebruiker moet dus zelf overwegen welke formule voor hem het meest interessant is.

‘Gratis’ beelden?

Sommige sites bieden ook gratis beelden aan. Pas echter op als u gratis beelden wilt gebruiken voor commerciële doeleinden want misschien staat er wel ergens in de kleine lettertjes dat u ze net niet mag gebruiken voor dat doel dat u voor ogen had en dat kan u nadien wel problemen opleveren. Het is dus zeker aanbevolen om héél goed de gebruiksvoorwaarden te lezen. Wilt u 100% zeker zijn dat u een beeld mag gebruiken voor een bepaald doel dan raad ik aan om als professional niet eindeloos op zoek te gaan naar gratis beelden op het net maar te vertrouwen op een professionele beeldbank die u voorziet van de benodigde licentie zodat u later niet in aanvaring moet komen met een rechtbank die u een hoge boete kan opleggen wegens het niet naleven van de auteursrechten. 

 

Beeldbank Alamy

De meeste beelden uit de Imaview-collectie zijn te downloaden via deze beeldbank. 
Het hoofdkantoor van Alamy bevindt zich in Abingdon, UK.

 

Beeldbank Age Fotostock

Age fotostock bestaat reeds meer dan 40 jaar en heeft haar hoofdkantoren in Spanje (Barcelona en Madrid).

↵ Terug

Het is niet toegestaan beelden van deze site te gebruiken zonder de benodigde licentie. / It is not allowed to use this images without a license.